moter-gkarazoportes

Μοτέρ για Γκαραζόπορτες: Μίνι Οδηγός Καλής Συντήρησης

Πως δεν χαλάνε τα μοτέρ για γκαραζόπορτες

Τα μοτέρ για γκαραζόπορτες τα συναντάμε πλέον σε ολοένα και περισσότερες γκαραζόπορτες αφού είναι και αυτά που στην ουσία τις κάνουν αυτόματες. Χωρίς το μοτέρ η πόρτα είναι απλά χειροκίνητη, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται μία διαδικασία που απαιτεί από τον οδηγό να μπαίνει και να βγαίνει πολλές φορές από το αυτοκίνητο του για να την ανοίξει ή να την κλείσει. Τα μοτέρ λοιπόν για πολλούς είναι ένα πραγματικό δώρο αφού στην ουσία κάνουν τον χειρισμό της πόρτας πολύ πιο εύκολο και πρακτικό. Τι γίνεται όμως αν η πόρτα χαλάσει;

moter-gkarazoportes

Ο μεγαλύτερος φόβος όσων έχουν αυτόματη γκαραζόπορτα είναι το τι θα γίνει αν πάθει κάτι το μοτέρ και η πόρτα δεν μπορεί να ανοίξει και να κλείσει. Θα μείνει το αυτοκίνητο τους μέσα ή έξω από το γκαράζ για όσο χρόνο θα χρειαστεί να φτιαχτεί και πόσο χρόνο θα πρέπει να περιμένουν για να επιδιορθωθεί μία βλάβη; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για φόβο και πανικό αφού τα ηλεκτρικά ρολά μπορούν πάντα να επισκευαστούν με απλές σχετικά διαδικασίες. Επίσης, υπάρχουν πάντα εναλλακτικοί τρόποι χειροκίνητου χειρισμού έτσι ώστε να μην μείνετε ποτέ παγιδευμένοι μέσα ή έξω από το γκαράζ.

Αυτό που όμως έχει πραγματική σημασία είναι το να φροντίσουμε να μην χαλάσουν τα ρολά μας. Αν λοιπόν ανησυχείτε για τα αυτόματα ρολά σας και δεν θέλετε να μπλέξετε με μάστορες κι επισκευές (και ποιος θέλει άλλωστε;) ας δούμε μερικές απλές συμβουλές που θα κρατήσουν τον μάστορα μακριά από τα μοτέρ για γκαραζόπορτες τόσο του καταστήματος όσο και της οικίας σας. Συντηρώντας σωστά τα σετ μοτέρ γκαραζόπορτας θα εξοικονομήσετε χρήματα από τυχόν επιδιορθώσεις ή αντικαταστάσεις.

Κρατήστε τη πόρτα καθαρή και λαδωμένη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει κανείς για να μην έχει πρόβλημα με το μοτέρ είναι να μην το επιβαρύνει. Κάθε μοτέρ έχει συγκεκριμένη δύναμη και μπορεί να «χειριστεί» με ασφάλεια πόρτες συγκεκριμένων προδιαγραφών. Τα διάφορα σκουπίδια τόσο κοντά στο μοτέρ όσο και στον υπόλοιπο μηχανισμό της γκαραζόπορτας δημιουργούν τριβή και άλλες δυνάμεις που στην ουσία δυσχεραίνουν το έργο του μοτέρ και το κάνουν να φθείρεται πιο γρήγορα. Επιπλέον, η έλλειψη λίπανσης μπορεί να έχει τα ίδια ή και ακόμη χειρότερα αποτελέσματα. Να φροντίζετε λοιπόν η πόρτα σας να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρή και να βάζετε τακτικά λάδι στον μηχανισμό ανοίγματος της.

Να προσέχετε το τηλεκοντρόλ

Σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα ίδια τα ρολά ή το μοτέρ αλλά στο τηλεκοντρόλ. Το μικρό αυτό μηχανηματάκι μπορεί να χαλάσει για πολλούς λόγους και να σας κάνει να πιστέψετε ότι ο λόγος που δεν σας «υπακούει» η γκαραζόπορτα σας είναι κάποιο πρόβλημα στο μοτέρ. Ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο ένα κοντρόλ μπορεί να σταματήσει να δουλεύει δεν είναι άλλος από τις μπαταρίες του, οι οποίες και συχνά τελειώνουν απότομα και σχεδόν χωρίς καμία προειδοποίηση. Αν λοιπόν δείτε κάποιο πρόβλημα στην πόρτα, δοκιμάστε πρώτα να αλλάξετε τις μπαταρίες στο τηλεκοντρόλ ή χρησιμοποιείστε το εφεδρικό σας. Αν δεν λειτουργήσει και πάλι η πόρτα, τότε το πρόβλημα είναι κάπου αλλού.

Μην αγνοείτε πιθανά σημάδια

Αν ακούσετε την πόρτα σας να κάνει κάποιο παράξενο ήχο που δεν έκανε πριν ή αν δείτε οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία της, εννοείται ότι δεν θα πρέπει να κάτσετε με σταυρωμένα χέρια αλλά θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με κάποιο τεχνικό. Τα παραπάνω είναι σοβαρές ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τη γκαραζόπορτα σας, οπότε είναι καλύτερα να λύσετε το πρόβλημα πριν εκδηλωθεί κανονικά από το να τρέχετε και να μη φτάνετε μετά.

Κάντε έναν ετήσιο έλεγχο στη πόρτα σας

Τέλος, επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, καλό θα ήταν να φωνάζετε μία φορά τον χρόνο κάποιο τεχνικό για να ελέγχει τη πόρτα σας, τον μηχανισμό και φυσικά το μοτέρ της. Εννοείται ότι ο ειδικός θα δει τα πιθανά προβλήματα και θα τα επισκευάσει πριν εκδηλωθούν ή θα αντικαταστάσει φθαρμένα και «ύποπτα» ανταλλακτικά.